Шест мита за счетоводителите

Днес решихме да опровергаем някои от основните митове, които битуват в съвременното общество по отношение на счетоводителите.

Първи мит:

Счетоводителят трябва да е на “ти” с математиката. От личен опит сме установили, че добрите математици не винаги са най-добрите счетоводители. Причината в това се крие във факта, че математиците се чувстват свободни да допускат грешки, защото знаят, че след това лесно могат да ги поправят. Счетоводителят не може да си позволи лукса да греши понеже това е възможно да доведе до солени глоби. Разбира се, все пак той трябва да е надарен с известни математически способности, които са му необходими при специфичните счетоводни изчисления. Според нас по-ценни качества за един счетоводител са умението за вземане на самостоятелни решения и аналитичното мислене.

Втори мит:

Счетоводната професия е рутинна и скучна. Ние от счетоводна фирма ВП Консулт 2000 ЕООД сме на мнение, че нашата професия е изключително динамична, защото законовите наредби постоянно претърпяват промени. Различните законови изменения пряко рефлектират върху извършената от нас дейност.

Трети мит:

Счетоводните служители винаги са добре платени. В българската действителност знаем, че съществува двоен стандарт по отношение на работните заплати. Някои работодатели плащат добре, а други злоупотребяват с условията на криза и ощетяват служителите си.

Четвърти мит:

Не съществува възможност за израстване в кариерата. Най-високият пост, който може да се достигне е главен счетоводител. Не бива да пренебрегваме възможността за издигане до финансов директор на някоя компания. Разбира се ще се наложи да придобием допълнителна квалификация, но усилията си струват за тези, които се стремят към кариерно развитие.

Пети мит:

Счетоводителите са “очилати сухари”. Това мнение е доста често срещано, може би именно заради нагласата на повечето хора, че счетоводството е скучна и бюрократична работа. Ние Ви уверяваме, че счетоводителите са духовити и комуникативни хора, с които лесно можете да се разберете. На нашите фирмени партита става щур купон, с който изненадваме дори самите себе си. В крайна сметка чувството за хумор и общителността не зависят от професията, която упражнявате.

Шести мит:

Счетоводител е женска професия. Статистиката показва, че едни от най-добрите счетоводители в световен план са мъжете. Но все пак в 21 век ни се струва, че не е особено уместно да делим професиите на мъжки и женски. Когато става въпрос за интелект, всички ще се съгласите, че полът няма значение.

Това бяха нашите шест мита за счетоводителите. Надяваме се да сме Ви разведрили и да сме успели да оборим някои от закостенилите разбирания за тази нелека професия.

 

Similar Posts:

    None Found

бутон за сайт

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply