Намаляване таксите на пенсионните компании с 40%

Комисията за финансов надзор предложи да бъдат намалените таксите на пенсионните дружества с  40 %. Тези такси се  събират за управление на парите за втора пенсия. Днешното предложение е записано в проект за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който тепърва ще бъде обсъден от Министерство на финансите. Първоначалната идея е била дори за по-голямо намаление – с 50 % , но след разговори с бранша са се спрели на по-малко намаление, съобщава capital.bg.

“Секторът на пенсионните фондове е солиден и според нас той може да понесе едно намаление на таксите”, обясни Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията, който отговаря за осигурителния надзор.

Конкретното предложение на ведомството е за постепенно намаление на инвестиционната такса от 1% годишно до 0.6% през 2016 г. Намалението с 0.01 процентни пункта трябва да започне от тази година, ако правителството и парламентът одобрят промените. Намалението на удръжката от всяка осигурителната вноска се планира да започне от 2017 г. – от 5% тя трябва да падне на 3% през 2020 г.

От надзора представиха изчисления, според които ако сегашното положение се запази, за 40 години период на осигуряване и средна доходност от 6%, човек би изгубил над 20% от парите за пенсия само от такси.

Ограничение на таксите означава, че печалбата на пенсионните дружества може да намалее, но не и приходите им, обясняват от комисията. Причината е, че от 2017 г. е предвидено осигурителната вноска да се повиши.

Друга промяна, която се предвижда в проектозакона, е да отпадне таксата от 20 лева, която се плаща при смяна на пенсионно дружество – както задължително универсално, така и професионално.
Занапред обаче ще се изисква смяната да може да става след една година в даден фонд вместо след две както е в момента.

Проектът за промени предвижда да се разреши на пенсионните фондове да инвестират в облигации, гарантирани от международни финансови институции, в дялове на алтернативни инвестиционни фондове и в опции, търгувани на извън регулирани пазари.

Предложението на някои от пенсионните компании да им бъде разрешено да инвестират в злато, сребро, петрол и други суровини е било категорично отхвърлено от КФН, обясни Ангел Джалъзов.

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2012/02/23/1773327_finansoviiat_nadzor_predlaga_taksite_na_pensionnite/

Similar Posts:

бутони за споделяне

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply